Lydighet & trening

Dette er noe som krever tid & tålmodighet. En hund trenger både fysisk og psykisk trening gjennom hele livet, dermed er det vesentlig at eier må ha mye tid til hunden. Start med trening med en gang du får valpen i hus, en valp lærer fort når den liten og den er flink til å tilpasse seg ulike miljøer og situasjoner, det er viktig at eieren er trygg og stabil.

Før du skaffer deg hund, så er det viktig å ha grunnlegende informasjon om hundens naturlige behov, atferd og reaksjoner generelt, samt rasespesifikke fysiske og mentale trekk for rasen du velger, har du blandingshund er det lurt å lese om de ulike rasene hunden er en blanding av. Her er det en link til de ulike gruppene og rasene som finnes; https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_hunderaser_gruppevis_(FCI)

Vær en leder

Å være eier av en hund krever mye. Det er veldig viktig å være en trygg og stabil leder, det er en nøkkel til ett godt hundehold. En vanlig årsak til hundeaggresjonsproblemer er eiers oppførsel og mangel på lederskap. Det er veldig viktig at du i alle situasjoner er en trygg leder. For å ta et eksempel; tenk deg at du er ute å går med hunden din, så blir hunden din angrepet av en annen hund, som en god leder burde du late som om dette ikke var noe «stor sak». Du som eier bør umiddelbart gjort det klart for hunden din at oppførselen hunden din viste etter angrepet, ikke var tillatt. Det verste du kan gjøre i dette tilfellet er å vise deg svak som leder, bare fordi hunden ble usikker og redd.

Det beste du kan gjøre i dette tilfellet er å late som om ingen ting skjedde, etter bare noen andre hundemøter vil hunden være den samme igjen. Om du er redd for at hunden din har blitt skadet, eller om du ser den blør, kom deg hjem før du begynner å styre og stelle med det. Da har hunden «glemt» hendelsen, og fordi hunden kan oppfatte dette som at du er usikker og redd om du begynner og syre med hunden rett etter hendelsen.

Men selvfølgelig om hunden din blir angrepet så beskytt hunden, men vær så behersket som mulig; vær en leder. 

som leder må du ha et klart mål med det du gjør

Valpen

Dette gjelder spesielt for trening av valper. Når du tar med den nye valpen hjem begynn umiddelbart å trene bort den oppførselen du ikke ønsker, og forsterk den oppførselen du ønsker. -for eksempel, valpen går bort til andre hunder/mennesker, eller at den bjeffer mot andre mennesker/hunder; sett grenser. Det er lurt å sørge for å gjøre andre hunder, katter mennesker ol. uinteressante. Valpen skal selvfølgelig få lov til å leke å hilse på andre, men det skal være på dine premisser.

Det er fort gjort å legge merke til alt hva valpen gjør feil, også glemmer man å belønne når den gjør det som er «riktig», fordi vi tar det som en selvfølge at den skal gjøre det «rette», men det er ingen selvfølge for valpen om den ikke lærer det.  Ett tips her er å ha mindre fokus når valpen gjør noe som er feil, det nytter ikke å si «nei» hvert femte sekund, om det ikke skjønner hva «nei» betyr. Først og fremst må valpen skjønne hva du mener når du sier «nei», videre er det viktig å ikke missbruke ordet, bruk det kun når du virkelig må.

En gang jeg var på valpe-kurs var det noen av deltagerne som bokstavelig talt sa nei til valpen sin hvert femte sekund, og den stakkars valpen skjønte ingen ting, og når den endelig gjorde noe som var «riktig» så fikk den null belønning.

Det første møte med andre hunder

Første gang du møter på andre hunder med valpen din skal du ikke gjøre særlig mye. Om du har hunden din i bånd, og den befinner seg litt før deg mens den snuser i veikanten, så la den få lov til det. Ikke reduser lengden på båndet, lokk ikke med go`bit, bare gå videre som om den andre hunden ikke er der. Dersom , og når valpen legger merke til den andre hunden og avbryter det den holdt på med, ta tak i valpen og si «Nei» med mørk stemme, (ikke ta for hardt i valpen, men det er viktig at valpen skjønner hva du mener, vær bestemt). Valpen vil da la være å gjøre det den hadde tenk og gjør og vil heller prøve å få din oppmerksomhet. Da fortsetter du å gå, akkurat som tidligere, som om ingenting har skjedd. Om valpen din virker lei seg, ignorer den!

Sørg for å gjøre andre hunder uinteressante

En god regel for belønning av hund

Har du en hund som er mer eller mindre vanskelig å trene? En grunnregel: benytt gjerne gobiter, leker, lek og annet når hunden gjør det som er riktig. Benytt det ikke for å få hunden til å gjøre det som er riktig. Det utgjør en stor forskjell for relasjonen mellom deg og hunden din.

Men jeg ikke utdannet hundeekspert, så om du har problemer med aggresjon hos hunden din så burde du kontakte en hundeskole, melde deg på kurs eller lignende.

Det finnes ingen snarvei til en lydig hund. Du må oppdra, sette grenser, være en stolt leder, gi belønning for for rett adferd. Det er løsningen!

 

Reklamer