Positiv forsterkninger

Positiv forsterkning er det lurt å benytte seg av ved trening, omtales i dagligtale som belønning. Å tilføre/oppnå ett velbehag som følge av en adferd, resulterer at adferden øker, (du belønner når hunden oppfører seg slik som du vil, når du belønner vil hunden gjenta oppførselen). Tenke deg at du skal ta tak i problemene før de oppstår.

Varier belønningmetode

Alle hunder har ulike ting de gjør hva som helst for å få, noen vil gjøre hva som helst for favoritt leken, andre elsker go`biter og noen gjør hva som helst for å få kos og klem. Det er viktig å finne ut av hva din hund liker best og benytt deg mest av denne, men det kan være lurt å variere belønningsmetoen, slik at hunden ikke blir lei av hva den får.

Se for deg at du skal lære hunden din ett triks, i begynnelsen belønner du hver gang hunden gjør noe i rett retning. Hunden vil etter hvert forstå hva du ønsker av den, og den vil gjøre det mer og mer. Etter hvert som hunden forstår veksler du mellom å gi hundens favoritt belønning og f.eks. klapp og klem. Det som kan skje om du gang på gang gir hundens favoritt belønning vil den gå lei, fordi den vet hva den får og det vil ikke lenger være spennende for hunden hva den får.

Varier når du belønner

Et annet viktig moment når vi snakker om belønning er når du gir belønningen. Om du hele tiden gir belønningen på samme tidspunkt vil det for hunden til slutt ikke lenger være spennende når belønningen kommer, og hunden vil miste «glden» ved å utføre den riktige handlingen. Hunden vet ofte at den får belønning av riktig adferd, og trikset her er å aldri gi belønningen på samme tidspunkt. Om man klarer å variere når belønningen kommer vil det skape en intensitet for hunden, fordi den må gjøre ting helt riktig til belønningen kommer.

Varier når du gir og hva du gir i belønning

Ha fokus på den som er riktig

Det er viktig å ha fokus på det hunden gjør som er riktig, og belønne det, isteden for å straffe hunden når den gjør noe feil. En hund vil ikke skjønne at du vil at den skal gå fint  i båndet, hvis du bare kjefter på den når den drar, isteden for å belønne det ene sekundet når den går fint. Ved positiv belønning hver gang hunden gjør noe riktig vil denne oppførselen forsterkes, og den vil etter hvert skjønne at dette er riktig.

Reklamer